2.2.13

Anne Pohtamo 20 vuotta evankelistana - Kiitosjuhla Espoon helluntaikirkossa 27.2. klo 19

Helmikuun 21. päivän iltana 1993 Espoon helluntaikirkkoon oli pakkautunut väkeä enemmän kuin penkeille mahtui istumaan. Kyseessä oli mediatapaus, jollaista ei tässä seurakunnassa oltu aiemmin koettu: Anne Pohtamo, Miss Suomi ja Miss Universum vuodelta 1975, olisi kohta aloittamassa ensimmäistä julkista hengellistä esiintymistään edellisenä vuonna tapahtuneen uskoontulonsa jälkeen.
 
Annen ensimmäinen julkinen hengellinen esiintyminen
21.2.1993 Espoon helluntaikirkolla. Risto haastattelee.
Mutta miten ihmeessä Annen ensimmäinen hengellinen esiintyminen tapahtui juuri Espoon helluntaikirkossa? Syy siihen selviää, kun Anne kertoo uskoontuloaan edeltävistä vaiheista Markku Vuorisen toimittamassa Minun valintani -kirjassa (Ristin Voitto/Aikamedia 1993) seuraavasti: 
 
Keväällä 1992 olin kylässä Risto ja Jaana Huvilan luona. Tiesin heidän olevan uskossa, vaikka emme olleet paljon uskonasioista keskustelleetkaan. Heidän tyttärensä syntymäpäivillä meille aukeni minua värisyttävä keskustelu, jonka kuluessa Risto kertoi omista hengellisistä kokemuksistaan. Silloin minulle tuli halu löytää se totuus, joka heillä oli ja josta me keskustelimme.
 
Anne ja Jaana toukokuussa 1992
Myöhemmin kesällä Huvilat tulivat kesäpaikkaamme ja toivat tullessaan Hyvä Sanoma -lehden ja hengellisen kirjan. Kiitin kauniisti ja panin tuliaiset yöpöydälleni. En oikein tiedä, mikä minut sai muutaman päivän päästä tarttumaan Hyvä Sanoma -lehteen, mutta niin vain kävi. Luin yhden artikkelin, sitten toisen, ja huomasin kiinnostuvani niistä. Lehdessä oli ihmisten kertomuksia elämästään ja uskoontulostaan. Kyseiset ihmiset vaikuttivat järkeviltä ja fiksuilta. Heidän puheissaan ei ollut hyökkäävää päällekäymistä, he vain kertoivat sen, mitä olivat itse kokeneet. Se oli rehellistä ja aitoa todistusta, joka tuntui minusta hyvältä. Ajattelin, etteivät nuo kaikki ihmiset voineet puhua perättömiä samoista asioista.

Palasin muutamaksi päiväksi kaupunkiin työhön, ja Risto tuli käymään liikkeeseeni. Kerroin hänelle, mitä minulle oli tapahtumassa. Harmittelin, kun minulla ei ollut Raamattua. Risto ihastui raamatunlukuhaluistani ja lupasi järjestää asian seuraavaksi päiväksi.
 
Aloitin raamatunluvun, mutta olin hieman pettynyt, kun kirja ei oikein avautunut minulle. Palasin jälleen maalle, missä eräänä iltana muiden jo nukkuessa otin vielä Hyvä Sanoma -lehden käteeni ja luin siitä lukematta jääneen artikkelin, joka kertoi maailman ekologisesta tilasta.

Artikkeli sai minussa aikaan ankaran ahdistuksen, koska olin muutenkin aina ollut huolissani luonnon tilasta. Tuskaisena heitin peiton syrjään, hyppäsin ylös sängystäni ja polvistuin eteisen lattialle rukoukseen. Kyynelten virratessa poskilleni rukoilin päättäjien ja ihmiskunnan puolesta. Pyysin viisautta oikeiden päätösten tekemiseen, ettemme me tuhoaisi maailmaamme.
 
Ahdistuksen puristaessa sisintäni muistin lukemani kirjan kehotuksen pyytää syntejä anteeksi. - Jeesus, anna minun syntini anteeksi ja tule elämääni, rukoilin. - Johdata sinä minua tästä eteenpäin. Luovutan elämäni sinulle.
 
Jossakin vaiheessa Annen uskoontulon jälkeen, syksyllä 1992, Risto oli kysynyt häneltä, että jos joskus lähdet julkisesti puhumaan uskostasi, niin sopiiko, että se tapahtuisi Espoon helluntaikirkolla (joka jo tuolloin oli Riston ja Jaanan kotiseurakunta)? Anne oli vielä tuolloin nähnyt tuollaisen julkisen esiintymisen epätodennäköisenä tai vähintäänkin hyvin kaukana tulevaisuudessa, joten hänen oli helppo vastata pyyntöön myöntävästi.
 
Asiat kuitenkin etenivät nopeammin kuin Anne oli ajatellut, ja alkuvuodesta 1993 hän oli jo valmis kertomaan julkisesti elämänmuutoksestaan. Kun Anne ja Risto valmistelivat tätä ensimmäistä tilaisuutta, Annella oli ohjelman suhteen yksi ehto: hän ei halunnut pitää puhetta, vaan pyysi, että Risto haastattelisi häntä, ja näin tilaisuus sitten toteutettiinkin. 
 
Tervetuloa kuuntelemaan ja siunaamaan Annea kiitosjuhlaan, joka pidetään Espoon helluntaikirkolla keskiviikkona 27.2. klo 19. Mukana myös Risto Huvila & Uusi laulu sekä Kyösti ja Irma Frestadius. Lisätiedot ja ajo-ohjeet: www.espoohsrk.fi.