26.2.16

Tosimies kuuntelee: Levyarvostelussa "Laulakaa uusi laulu"





Päätoimittaja Kimmo Janaksen kirjoittama levyarvostelu uusimmassa Tosimies-lehdessä (helmikuu 2016):

UUSI LAULU KOSKETTAA

Isänpäivänä 2005 Taivaallinen Isä otti Risto Huvilan käsittelyynsä. Vähitellen Risto alkoi oppia uusia asioita ihmisen ja Jumalan välisestä suhteesta ja huomasi kokevansa uudenlaista, henkilökohtaista yhteyttä Jumalan kanssa.

Prosessin myötä Risto Huvila alkoi vuonna 2009 kirjoittaa uusia lauluja ja seuraavana vuonna pakka menikin täysin uusiksi; vanhat laulut saivat väistyä uusien tieltä ja syksyllä 2010 syntyi lauluyhtye Uusi laulu.

Lauluyhtyeen muodostavat Risto ja Jaana Huvilan lisäksi Kristiina Vakkilainen ja Tarja Piirainen. Kuluneiden viiden vuoden aikana Risto on ryhmineen laulanut noin 170 tilaisuudessa niin Suomessa kuin Virossa, Ruotsissa, Espanjassa, Itävallassa ja Unkarissa. Yksi asia on kuitenkin puuttunut toistaiseksi, oma äänite. No, tilanne korjautui viime lokakuussa, kun ’Laulakaa uusi laulu’ äänite näki päivänvalon.

Seurakunta- ym. aikaisempiin esiintymisiin verrattuna levyllä Uutta laulua säestää vahva komppiryhmä sekä jousi- ja puhallinsektiot. Lopputulos on mahtavaa kuunneltavaa, mutta olen kuullut levyn sisältämiä kappaleita myös livenä pelkkinä pianosäestyksinä. Pakko myöntää, että minun mielestäni Risto Huvilan, tuon Espoon oman Richard Claydermanin, sulava pianotyöskentely tukee lauluja paremmin kuin levyllä oleva iso taustaryhmä. Kyse on tietenkin makuasioista.

Riston sävellykset ovat todella rauhoittavia, ja niitä onkin kaikkein mukavin kuunnella sohvan nurkkaan käpertyneenä rasittavan työpäivän päätteeksi. Eikä kaverin sanoittajan kykyjäkään sovi vähätellä, laulujen sanomat koskettavat varmasti useimpia kuulijoita.

11 kappaleen joukosta suosikkeitani ovat ainakin nimikappale 'Laulakaa uusi laulu' ja äänitteen viimeinen kappale 'Taivas julistaa' ja varsinkin sen kertosäe "Kaikkialla kaikuu ääni Jumalan. Merten yllä raikuu pauhu valtava. Mikään ei jää piiloon Herran voimalta. Kuitenkin hän muistaa pientä ihmistä."